Het oogt stil in Leeuwarden op de laatste donderdag van december, al doen de volle parkeergarages anders vermoeden. Gelukkig vinden we een plekje onder het lelijkste stadsplein van Noord-Nederland. Die arme Oldehove verdient toch beter.

Zelfs Circus Salto, dat tijdens de kerstdagen zijn vrolijke tenten heeft opgeslagen voor de scheve toren, kan daar weinig aan doen. Gelukkig duurt de ellende kort. Eenmaal de hoek om toont het prachtige Leeuwarden zich: links de Nieuwstad en voor ons het Kleine en Grote Schavernek.

We zijn op weg naar Neushoorn, een bijzondere combinatie van een poppodium en een ROC op een voorheen ‘rotte plek’ in de stad. De verwachtingen zijn hooggespannen. Neushoorn prijst zich aan als ‘een magische plek in het hart van Leeuwarden waar het bruist van talent, muziek, dans en filmcultuur’. Bovendien won Neushoorn recent de Vredeman de Vries Prijs voor architectuur. ‘Een in meerdere opzichten geslaagde stedelijke interventie’, zo vond de vakjury. Zo’n compliment steek je als architect (en opdrachtge…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.