Verborgen schatten leveren nieuwe dilemma’s. Het gas raakt op, al voor 2050, wanneer de Nederlandse huishoudens conform het Energie Akkoord van de wind en de zon moeten leven. Moeten nu ook de kleine velden worden benut?

Het huis blijft warm en ook het fornuis kan branden. Bijna niemand die merkt dat uit het immense gasveld van Slochteren jaarlijks minder gas mag worden gewonnen. Maar in het krachtenspel rond gas en olie gebeurt juist wel veel. In 2050 moeten burgers in een energieneutraal huis wonen. Nu nemen alle burgers een derde van het Nederlands energieverbruik voor hun rekening.

Nederland is rijk aan gasschatten. Het bekendst is de enorme gasbel van Slochteren, maar er zijn ook honderden kleine gasvelden waarmee in veel huishoudens nog jaren de kachel kan branden. Deze gaswinning was decennialang vanzelfsprekend, maar is dat nu niet meer. De aardbevingen in Groningen hebben het maatschappelijk verzet aangewakkerd. Nieuwe plannen van energiewinningsbedrijven stuiten bijna overal op verzet, zow…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.