UPDATE: De bouw van het militaire kamp is gestart. In september gaat het programma van start.

‘Het moet functioneren als een humanitair militair basiskamp met een opbouwmissie’, vertelt Stolk terwijl hij stevig door het weiland stapt. Twaalf kunstenaars, uit elke provincie een, zullen hier vier weken lang nadenken over de toekomst van de verzorgingsstaat. Het project is geïnspireerd door de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. In 1818 koloniseerde Johannes van den Bosch delen van Drenthe, Overijsel en Friesland met als doel arme families te helpen door ze een woning en landbouwgrond te lenen. Uit elke provincie werden mensen hier naartoe gestuurd in de hoop op een beter leven. Koloniën I en II werden later omgedoopt tot het dorp Frederiksoord. Het experiment van Bosch …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.