'Het Friese weidelandschap is een Nederlands cultuurgoed van het kaliber zoals de grachtengordel in Amsterdam. Dat prachtige landschap is kapot geslagen'. Geert Mak is zonder enige nuance negatief over hoe de Friezen de afgelopen jaren op hun landschap hebben gepast: namelijk niet. 'Alsof er een torenflat aan de Herengracht is gebouwd, zo vervreemdend zijn de laatste veranderingen in het Friese weidelandschap.' Ferm vervolgt hij: 'Wij willen controle terug over ons bestaan en over het landschap.'

Geert Mak, auteur van onder meer ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ uitte zijn kritiek tijdens een bustocht die was georganiseerd door Jantien de Boer ter ere van het verschijnen van haar boek ‘Landschapspijn’. Terwijl de bus reed langs uitgestrekte ononderbroken strakke groene grasvlaktes zonder sloten of bomen, constateerde Mak dat niet alleen de leeuweriken en grutto’s wegblijven en dat er geen bloemen meer in het gras staan, maar dat het hele eigen karakter van het Friese weidelandschap aan gort is. Kapot gemaakt in de laatste moderniseringsslag.

Jantien de Boer kreeg het het afgelopen jaar als columnist bij de Leeuwarder Courant aan de stok met veel boeren omdat ze schreef over haar landschapspijn. Die heeft alles te maken met de intensieve wijze waarop boeren het land bewerken waa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.