Kunstenaar Maarten Westmaas uit Annen verkocht twee jaar geleden zijn digitale fotoapparatuur, kocht een oude Russische camera en zwierf er een jaar mee door Drenthe op zoek naar grafheuvels en geesten. Hij zoekt nu donateurs om een boek uit te kunnen geven.

 

Maarten Westmaas was professioneel natuurfotograaf. In 2009 verscheen zijn eerste boek Hunebedden. Zijn tweede boek over De Drentsche Aa verscheen in 2014 en in 2015 verscheen De Wadden, Landschap in Beweging. Na afronding van dit laatste boek verkocht hij zijn complete digitale uitrusting om een oude Russische analoge camera te kopen. Een jaar lang zwierf hij met die camera door Drenthe. Hij kruiste heidevelden, bossen, vennen, riviertjes en dorpen op zoek naar mysterieuze grafheuvels en de geesten van het Drentse landschap. Met de eeuwenoude verhalen over reuzen, witte wieven, zwarte ongelukshonden, veenlijken en heksen in zijn achterhoofd fotografeerde hij deze duizenden jaren oude grafmonumenten. Hij werd bij het fotograferen geïnspireerd door het weinige dat archeologen hebben gevonden in het hart van de heuvels: lijksilhouetten in het zand.

Maarten Westmaas op zoek naar de geesten van het Drentse landschap

 

‘Ik ben altijd gefascineerd geweest door die lijksilhouetten’, vertelt Westmaas. ‘Een vage omtrek van een persoon die daar duizenden jaren geleden is begraven. Daar wilde ik altijd nog iets mee doen. En met de verkoop van al mijn digitale apparatuur en mijn switch naar het kunstenaarschap was de tijd rijp. Ik heb analoge zwartwitfoto’s gemaakt van de grafheuvels zelf, als een lijksilhouette. Het is dus een kunstboek geworden dat gaat over het beleven van het landschap, de tijddiepte die er in te vinden is bij die grafheuvels. Als Drenthe in zee had gelegen zou zij Japan heten. Vanwege de kami, de geesten van het landschap, die er overal te vinden zijn. Het gaat over landschapspijn, en het gaat over Landschap en Herinnering zoals beschreven door Simon Schama. En zoals foto’s je een herinnering kunnen bezorgen, doen grafheuvels dat in het landschap. Drenthe is daarvoor een paradijs.’

 

Onder de titel ‘Heidense Hoogten’ wil Westmaas de foto’s in boekvorm uitgeven. Hij is op 29 maart een crowdfunding-actie gestart om de drukkosten van het boek te kunnen financieren. De actie loopt tot 8 mei. Op de website van Voordekunst.nl kunnen geïnteresseerden een financiële bijdrage leveren aan het project in ruil voor unieke tegenprestaties. Van gesigneerde knijpers tot unieke in giethars gegoten en gesigneerde kunstobjecten. Als het doelbedrag gehaald wordt, zal het boek in mei verschijnen.

Wilt u deze uitgave mogelijk maken? Hier vindt u alle informatie

U kunt ook contact opnemen met Maarten Westmaas, 06-46424140
www.maartenwestmaas.nl
Facebook: maarten.westmaas. natuurfotografie