Oud-hoofdredacteur van Noorderbreedte Annemarie Kok publiceerde onlangs een kritisch essay over de politiek van ‘samenredzaamheid’ die is neergedaald op onze dorpen en steden. De eis om veel te delen met buurtgenoten maakt ons onvrij en kan ten koste gaan van prettige relaties met medebewoners, betoogt ze onder meer. Hieronder licht ze dit standpunt toe.

Van de schattige pasgeboren baby tot de eigenzinnige oude dame, en van de alleenstaande zestiger schuin tegenover me tot het aardige stel tweehoog op de hoek. Al die verschillende mensen uit mijn straat zo eens in de twee jaar bij elkaar zien tijdens een straatfeest, vind ik bijzonder en amusant.

Ruim vijftien jaar woon ik nu in een gevarieerde stadsbuurt in Groningen. Een stuk of vijf feestelijke samenkomsten heb ik hier inmiddels meegemaakt, steeds in het gezelschap van minstens honderd anderen. Ongeveer een derde van de straatbewoners, schat ik, meldt zich er níet voor aan. Voor diegenen geldt uiteraard: even goede buren.

Bij ons verloopt een straatfeest in grote lijnen zo: rond het middaguur gaat een heimelijk voorbereid openingsspektakel van start, waarbij steevast enkele straatg…