Op 19 en 20 mei vindt rond Appingedam de negende editie van het festival Terug naar het begin plaats.

De middeleeuwse kerken van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum zijn het podium voor festival Terug naar het begin. Op 19 en 20 mei 2017 kunnen bezoekers zich onderdompelen in het eeuwenoude cultuurlandschap van Groningen en zich laten verrassen door onder anderen Wende, Remy van Kesteren, Nhung Dam, Reiner Baas, Bas van Gelder, Henk van Os, Marjoleine de Vos, de Amsterdam Klezmer Band, Swinder en Tangarine,. Het thema is  ‘… en de ander’: Wie is de ander? Hoe kijken we naar anderen? Kunnen we de ander begrijpen? Besta je zonder de ander? Muziek, theater, poëzie en beeldende kunst moeten die vragen helpen beantwoorden.

Appingedam is voor de vijfde maal het kloppend hart van het festival. Dat begint met een feestelijk openingsdiner in de (Proef)tuin van de Nicolaïkerk in Appingedam en aansluitend een programma in de kerk.

De ondergrondse mythe van Appingedam
Spannend programmaonderdeel van het festival is de Urban Tour. Daarin neemt ontdekkingsreiziger van het alledaagse Bram Esser je mee op ontdekkingstocht door Appingedam. Archeologen en historische verenigingen soebatten al jaren over het bestaan van ondergrondse gangenstelsels en hoe en waarvoor die werden gebruikt. Hoe staat het met deze ondergrondse mythe?  Op vrijdagavond 19 mei vertelt Bram alvast over zijn ontdekkingen tijdens de opening van het festival in de Nicolaïkerk in Appingedam.

Kijk voor programma, tickets en informatie op de festivalsite

Yuri Honing in Holwierde, tijdens de 2016 editie van het festival