Na de aardebevingen volgt de versterkingsoperatie en als we niet uitkijken komen er standaardhuizen terug en raakt Groningen zijn eigenheid kwijt. Maar wat is dat eigenlijk: Groninger identiteit. We vroegen het Goffe Jensma, hoofd van het Groninger Bureau voor Taal en Cultuur.

Wat is nou’Typisch Gronings’? Dat kun je niet van bovenaf opleggen, stelt Goffe Jensma, hoogleraar en hoofd van het Groninger Bureau voor Taal en Cultuur. Daarom roepen Noorderbreedte en Libau lezers op om in te brengen wat voor jou ‘Typisch Gronings’ is. Opdat de bestuurders, ingenieurs en architecten die de bevingsschade herstellen daar rekening mee houden. Doe je ook mee?
………
Goffe Jensma past ervoor vanuit de wetenschap te gaan opleggen wat nou karakteristiek voor Groningen is. Zo zit de wereld niet meer in elkaar. Maar hij wil wel iets zeggen.
Stel dat alle gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied worden afgebroken, wat halen we dan weg?
‘Ter voorbereiding op dit gesprek zijn mijn vrouw en ik op een zondagmiddag door het aardbevingsgebied gaan rijden. Wat meteen opvalt is …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.