De eerste verbeteroperaties aan woningen in Loppersum hebben van de huizen een kruising gemaakt tussen playmobil en een tupperware bakje. Zo constateert Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van Groningen en architect bij de Zwarte Hond. Hij is zwaar teleurgesteld.

Noorderbreedte en Libau brengen in kaart wat nou ‘Typisch Gronings’ is. Dat kun je niet van bovenaf opleggen, stelt Goffe Jensma, hoogleraar en hoofd van het Groninger Bureau voor Taal en Cultuur. Daarom roepen Noorderbreedte en Libau lezers op om zelf in te brengen wat voor hen ‘Typisch Gronings’ is. Doe je ook mee?

……….

De huizen zijn na de hersteloperatie bestand tegen aardbevingen en gebruiken geen energie, maar noch de huizen noch de streek zijn er beter van geworden. En hoe is het met de bewoners? vraagt Jeroen de Willigen zich af in een presentatie voor vakgenoten. Het is misgegaan doordat ingenieurs de ontwerpen hebben gekaapt, zegt De Willigen. Die kijken naar techniek, maar ze hebben geen oog voor schoonheid, identiteit of het regionale karakter. Alle betrokkenen – be…