De eerste verbeteroperaties aan woningen in Loppersum hebben van de huizen een kruising gemaakt tussen playmobil en een tupperware bakje. Zo constateert Jeroen de Willigen, stadsbouwmeester van Groningen en architect bij de Zwarte Hond. Hij is zwaar teleurgesteld.

Noorderbreedte en Libau brengen in kaart wat nou ‘Typisch Gronings’ is. Dat kun je niet van bovenaf opleggen, stelt Goffe Jensma, hoogleraar en hoofd van het Groninger Bureau voor Taal en Cultuur. Daarom roepen Noorderbreedte en Libau lezers op om zelf in te brengen wat voor hen ‘Typisch Gronings’ is. Doe je ook mee?

……….

De huizen zijn na de hersteloperatie bestand tegen aardbevingen en gebruiken geen energie, maar noch de huizen noch de streek zijn er beter van geworden. En hoe is het met de bewoners? vraagt Jeroen de Willigen zich af in een presentatie voor vakgenoten. Het is misgegaan doordat ingenieurs de ontwerpen hebben gekaapt, zegt De Willigen. Die kijken naar techniek, maar ze hebben geen oog voor schoonheid, identiteit of het regionale karakter. Alle betrokkenen – bewoners, architecten, bestuurders, bouwers – zouden zich meer bewust moeten zijn van typisch Groningse elementen. Zo kunnen we met zijn allen beter bewaken dat die eigenheid in de vernieuwde gebouwen ook weer tot haar recht komt.

Een goed uitgevoerde hersteloperatie kan de identiteit van het gebied zelfs versterken en nieuwe energie genereren, aldus De Willigen. Zoals de kerkenbouwers in de Middeleeuwen hoger bouwden dan hun bouwmaterialen toestonden door steunberen langs de muur te metselen, kunnen Groninger arbeiderswoninkjes tussen een soort boeksteunen geplaatst worden die het oude huis omklemmen en extra ruimte bieden aan de bewoners.

En wat te denken van streekeigen bouwmaterialen als hennep, aardappel, gras en vlas? Maak van de hersteloperatie een beeldversterkende operatie die de streek een betere toekomst brengt, zo roept de stadsbouwmeester op.