Vers van de pers: de zomereditie van Noorderbreedte. Met volop aandacht voor identiteit. Hoe behouden we het ’typisch Gronings’ karakter van onze huizen, dorpen en landschappen nu er volop ‘verbeteroperaties’ plaatsvinden? Wat vind jij eigenlijk typisch Gronings? Reageer en werk mee aan het handboek ‘Typisch Gronings’.

♦ Samen met Libau, de adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit en cultureel erfgoed in Groningen en Drenthe, geven we een voorzet voor ‘Typisch Gronings’. Kijk en doe mee.

♦Hoogleraar Goffe Jensma is hoofd van het Groninger Bureau voor Taal en Cultuur en heeft wel een idee: laat de Groninger steenfabrieken weer de traditionele rode baksteen maken en gebruik die voor nieuwbouw. Lees hier het interview met hem.

♦Ineke Noordhoff schreef een column.

♦In Hoogeveen kun je ervaren hoe het is als een plaats zijn historische identiteit veronachtzaamt. Die Luyden van ’t Hooge Veene proberen de geschiedenis te ‘herleven’. Harry Cock maakte de coverfoto.

♦Drie wetenschappers over de kansen die de energierevolutie Groningen biedt. Al zijn de keuzes niet eenvoudig, zo blijkt uit een energiespel.

♦Kunstenares Geke Hoogstins laat zich inspireren,  door de historische identiteit van Drenthe. Een interview.

♦Joop Mulder over Sense of Place, een van de vele projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018 die over het landschap gaan.

♦De dames van Wiens Brood men eet gaan in Terschelling op stap met Flang Cupido en eten van de kwelder.

♦De historische buitenplaats Vijversburg bij Tytsjerk heeft een moderne uitbreiding van internationale allure gekregen.

♦Hoe ziet de toekomst van de IJsselmeervisserij er uit nu de vis voorrang krijgt?

♦Het Deense eiland Samsø laat zien dat het kan: een 100 procent duurzame samenleving. Andere eilanden, waaronder Ameland, kijken de kunst af.

♦Dien Wiersma, stedenbouwkundig ontwerper – en boerendochter- vertelt over haar inspiratiebronnen.

♦Steenhuis & Meurs leggen in hun column een relatie tussen Ruimte voor de Rivier, het programma waarin ruimte voor waterberging, waterveiligheid, nieuwe vormen van wonen , recreëren en landbouw een succes werden en de opgave in het Groninger aardbevingsgebied.

♦En de tot mooiste gebouw van Groningen uitgeroepen Energy Academy op het Zernike terrein wordt door ons architectuurteam eens kritisch bekeken

♦En natuurlijk bespreken we weer vier boeken, hebben we tips voor interessante uitstapjes en er is nieuws over pingoruïnes en een bijzonder museum waar bijna uitgestorven bewegingen worden verzameld.

Wilt u dit op uw gemak thuis lezen? Word dan abonnee! Met uw steun kunnen we Noorderbreedte blijven maken.

U kunt dit nieuwe nummer ook los kopen.