Negentig jaar stond de opengewerkte bakstenen schoorsteen aan de rand van Loppersum fier op het huis van Ruud en Hermien. Maar als de aarde trilt, is het ding onveilig. Ze kregen een nieuwe. Met veel aandacht gemaakt, maar het blijft een 'nepper'.

Schoorstenen zijn belangrijk voor het aanzicht van een huis, bijna als een neus in een gezicht. Maar ze zijn ook kwetsbaar. Ze vallen als eerste om bij een aardbeving – zeker als het zware bakstenen dingen zijn. En  in het naarste scenario vallen ze precies op het hoofd van een bewoner die verschrikt zijn huis uit vlucht na een aardbeving.

Ruud Venema en Hermien Hoekstra wonen met veel plezier aan de rand van Loppersum in een prachtige rood bakstenen huis uit 1926. Ze zorgen er goed voor. Op het dak pronkte een markante schoorsteen van baksteen met drie opengewerkte gaten waardoor de rookkanalen hun lading de lucht in brengen. In de bakstenen zitten subtiele motieven van wisselend dwars gelegde stenen met bovenop een platte betonnen plaat. De architect heeft er zorg aan bes…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.