Ooit waren er meer dan zestig baksteenfabrieken in Groningen. De rode Groninger 'bakstainen' zijn zeer karakteristiek. Helaas blijken de bouwstenen niet mee te deinen als de aarde beeft.

Vraag Meindert Schollema, voormalig wethouder te Loppersum en burgemeester van Pekela,  wat voor hem Typisch Gronings is, en je hebt het direct over bakstenen. Niet alleen omdat de enig overgebleven Groningse baksteenfabriek, Strating, in Oude-Pekela staat. Nee, Schollema is opgegroeid met bakstenen. Zijn vader werkte bij Labor (Middelstum) en ook zijn grootvader verdiende zijn brood in de baksteenindustrie. Thuis ging het gesprek over de kwaliteit van de stoker – ‘want de vakkundigheid van die man bepaalde de kwaliteit van de stenen en of een fabriek toekomst had.’ Tijdens verjaardagen ging het over de vette klei. Over het ijzergehalte (dat maakt de stenen zo rood), mangaan en kalk – die bepalen de hardheid en kleur van de stenen.

Tegenwoordig fietst Schollema graag in de omge…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.