Op initiatief van Noorderbreedte zijn mensen met een verschillende achtergrond gekoppeld aan bewoners van het aardebevingsgebied. Al wandelend of fietsend gaan ze met elkaar in gesprek en proberen zo scherper te krijgen wat Groningen zo typisch maakt. De angst leeft dat als straks alles aardbevingsbestendig is er weliswaar veilig gewoond kan worden, maar er in een ander opzicht iets waardevols verloren kan zijn gegaan. De ziel van het Groninger landschap.

Als ik in Westeremden volgens Google op mijn plaats van bestemming ben gearriveerd, sta ik voor een oud kerkgebouw. Geir Eide groet mij al van een afstand. Hij staat de fietsen te prepareren waarop wij straks een rondje door ‘zijn’ gebied gaan maken. Geir is van oorsprong Noors, heeft gestudeerd in Delft, en heeft bij Daad Architecten in Beilen gewerkt. Thans opereert Geir als zelfstandig architect vanuit het voormalig stationsgebouw in Loppersum onder de naam ‘Ontwerpstation Loppersum’.

Geir woont met zijn gezin al meer dan 13 jaar in de door hem zelf verbouwde Kerk te Westeremden. Het gebouw dat van oorsprong onderdak bood aan de kerkgemeenschap werd later herbestemd als cafe. En weer later als woning. Als eigenaar en bewoner maakt Geir van dichtbij mee wat het betekent als je iets w…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.