Wilt u de scholekster behouden? Swipe dan naar rechts. Toch liever de mosselbanken? Swipe dan naar links. Welke keuzes maken we als de omstandigheden door bijvoorbeeld zeespiegelstijging veranderen? Op stap met bioloog Eelke Folmer.

Eelke Folmer wacht bij de Friese zeedijk bij het dorpje Westhoek. We kunnen daar zo het Wad op lopen. Een goede plek om met de bioloog in gesprek te gaan over de keuzes die we moeten maken als het gaat om de bescherming van natuurwaarden. Want natuurwaarden zijn geen objectief gegeven; het is de mens die subjectief waarde toekent aan de natuur. Voorkeur voor bepaalde soorten is zelfs persoonlijk, net als Tinder, de datingapp waarbij je al naar gelang je smaak mensen weg swipet of niet. Helpen biologen ons met de keuze? Eelke vindt dat het niet aan de wetenschap is om antwoord te geven op de vraag welke natuur we moeten beschermen. Maar voor we deze keuzes als samenleving kunnen maken, zullen we wel moeten begrijpen waar we keuzes over maken. Kennis en begrip is cruciaal.

Emotieloze wet…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.