De nieuwe Noorderbreedte is er weer en het nummer knalt eruit. Geen vuurwerk, maar sterren en licht in deze duisternis.

Het laatste nummer van het jaar is een echt decembernummer geworden. De cover kostte onze drukker heel wat inkt, maar de duisternis in het Lauwersmeergebied is dan ook alom geprezen. Gelukkig wist Reyer Boxem ook sterren te vangen in het beeld; al is het nog zo donker, het licht straalt overal. Deze Noorderbreedte bezorgen we met groot plezier bij onze abonnees, maar wie er een extra wil kopen, kan daarvoor terecht op de webshop van Godert Walter.

  • In dit nummer een interview met Tom de Ket, de regisseur van het Pauperparadijs. In NB onthult hij dat zijn succesvolle vertaling van het Pauperparadijs naar het (buiten)theater nu ook een filmversie krijgt.
  • Verder in dit nummer een reconstructie van een bijna ramp bij de Lauwersmeerdijk die vijf jaar geleden Groningen bijna onder water zette zoals de Kerstvloed in 1717.
  • Bert de Jong schetst hoe licht sommige diersoorten van de aarde schuift en wat daaraan te doen is.
  • Natuurlijk aandacht voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Immie Jonkman vertelt waar zij erg naar uitkijkt.
  • Marinke Steenhuis en Paul Meurs doorbreken de tegenstelling tussen stad en platteland. De moderne mens vestigt zich graag buiten de stad, zo blijkt. Daarmee is er een derde smaak in het menu gekomen: het ‘welvarende platteland’.
  • Dorine van den Beukel en Freya Zandstra zijn te gast in de keuken van havezathe Mensinge; smullen.
  • Wim Boetze en Peter de Kan verkennen dalgrond – dat wat rest als het veen gewonnen is. Hun conclusie: mooie bomen, maar je moet ze wel even zien!