Sinds vier maanden komen elke zaterdag buren en boeren bijeen op de Buurderij in Assen. Via een website kunnen mensen uit de regio lid worden van de Buurderij en producten rechtstreeks bestellen bij de boer. De locatie in assen is de eerste in het Noorden.

Producenten (boeren) die zich gemiddeld zo’n 18 kilometer van de afhaallocatie bevinden, bieden hun producten aan via de website. Klanten (buren) bestellen en betalen online de gewenste producten en ontmoeten vervolgens de producent van de producten bij de afhaallocatie (De Buurderij)

Boeren en Buren is het netwerk, bestaande uit een website, facturatie- en marketingtools en een initiatiefnemer die boeren en buren eerst online en daarna fysiek samenbrengt op de afhaallocatie. In het geval van deze Buurderij bij het Duurzaamheidscentrum in Assen.

Het streven van het initiatief is het mogelijk maken van korte ketens in de voedselproductie. Dat is nodig om klimaatverandering tegen te gaan en zorgt ervoor dat het voor mensen duidelijker wordt waar hun voedsel vandaan komt. Voor de boer is het voordelig omdat deze zelf zijn prijzen kan bepalen.

Inmiddels zijn er 12 producenten aangesloten bij de Buurderij in Assen. Klanten die (gratis) lid zijn geworden van de Buurderij kunnen bij hen onder andere vlees, brood, jam, eieren, kaas, groente en veganistisch ijs en appeltaart kopen.

De verkoop voor komende zaterdag is inmiddels gestart (bestellen kan tot donderdag middernacht).

Zie ook: De Buurderij in Assen