Mei 2018 eindigt het jaar waarin de gemeente Tynaarlo zich Culturele gemeente van Drenthe mag noemen. Het thema is ‘historie met een knipoog’ en het hele culturele jaar rond zijn er rondom het thema FesTYvals te bezoeken. De Festyvals vinden plaats rond een aantal cultuurhistorische kernpunten, zoals het Meisje van Yde, Berend Botje en de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Foto: Lisanne Dijkstra die ‘het Meisje van Yde’ speelt en Peter Tuinman die de rol van ‘de verteller’ heeft in de voorstelling over Het Meisje Van Yde.

Bijna tweeduizend jaar lang lag het Meisje van Yde in het Drentse veen, toen ze in 1897 door twee veenarbeiders gevonden werd. Naar verluid schrikken beide mannen zo erg van haar dat zij terug naar het dorp rennen. Later wordt het hele lichaam van het Meisje van Yde uit de veen gehaald en zo beland zij in het Provinciaal Museum van Oudheden in Assen (later het Drents Museum). Veengrond is dusdanig zuurstofarm dat zogenaamde veenlijken minder snel vergaan dan wanneer zij in andere grondsoorten bewaard waren gebleven.

Na onderzoek blijkt dat het meisje ongeveer zestien jaar oud is geweest toen ze stierf. De vraag was, wat deed een zestienjarig meisje in dat veen? Rond de nek van het veenlijk is een wurgbandje gevonden. Het vermoeden bestaat dat ze geofferd is aan de Germaanse goden, maar…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.