Bijna tweeduizend jaar lang lag het Meisje van Yde in het Drentse veen, toen ze in 1897 door twee veenarbeiders gevonden werd. Naar verluid schrikken beide mannen zo erg van haar dat zij terug naar het dorp rennen. Later wordt het hele lichaam van het Meisje van Yde uit de veen gehaald en zo beland zij in het Provinciaal Museum van Oudheden in Assen (later het Drents Museum). Veengrond is dusdanig zuurstofarm dat zogenaamde veenlijken minder snel vergaan dan wanneer zij in andere grondsoorten bewaard waren gebleven.

Na onderzoek blijkt dat het meisje ongeveer zestien jaar oud is geweest toen ze stierf. De vraag was, wat deed een zestienjarig meisje in dat veen? Rond de nek van het veenlijk is een wurgbandje gevonden. Het vermoeden bestaat dat ze geofferd is aan de Germaanse goden, maar er bestaan nog veel onzekerheden rondom haar dood (en leven).

Meer dan 60 veenlijken zijn in de loop der jaren gevonden, maar het verhaal van het Meisje van Yde spreekt tot de verbeelding. De in 1994 uitgevoerde gezichtsreconstructie helpt daar natuurlijk bij – het meisje heeft een gezicht gekregen.

Afbeelding: FesTYvals van Tynaarlo

Mei 2018 eindigt het jaar waarin de gemeente Tynaarlo zich Culturele gemeente van Drenthe mag noemen. Het thema is ‘historie met een knipoog’ en het hele culturele jaar rond zijn er rondom het thema FesTYvals te bezoeken. Het culturele jaar is gelukkig nog niet voorbij, hieronder twee FesTYvals die nog op het programma staan.

Onder andere kan er een expositie genaamd het Meisje van Yde van de kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo bezocht worden (locatie: Galerie Kunst B&V). Schilderijen, aquarellen, foto’s, tekeningen, installaties en beeldhouwwerk van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de geschiedenis en de vindplaats van het Meisje van Yde. De tentoonstelling kunt u bezoeken in de weekenden van 3 tot en met 28 maart 2018 tussen 11:00 uur en 17:00 (of op afspraak).

Ook is er op verschillende dagen in de maand mei een voorstelling te zien (in de openlucht) waarin het Meisje van Yde tot leven gebracht wordt. Spelers van de toneelgroep Erica (een vereniging die al meer dan 100 jaar bestaat) spelen mee in de productie samen met acteur Peter Tuinman (als verteller) en aanstormend talent Lisanne Dijkstra als het Meisje van Yde. Ook is het Eelder Bloemenkoor te horen. Kaarten zijn te bestellen via de website van de FesTYvals.

Klik hier voor het volledige programma van de Culturele Gemeente Tynaarlo.