Wie een wegens aardbevingsschade gestut gebouw heeft of benut, kan zich melden. Die oproep doen fotograaf Maartje Roos en vertaler Anne Tjerk Popkema in november 2016 via de media onder de naam ‘Stut’. Zij hebben een puur artistiek doel: iets moois creëren uit de tragiek van wat het Groninger land en zijn bewoners momenteel overkomt. Uitdrukkelijk nemen Roos en Popkema geen standpunt in, scharen zij zich niet achter een belang of groepering. Inmiddels hebben zij drie vrouwen in de Ommelanden geportretteerd. Ieder van hen heeft haar eigen ervaringen. Ieder van hen gaat op haar eigen wijze om met de situatie. Drie verhalen over strijdbaarheid, verdriet en opluchting.

Marijke van Beek
burgemeester gemeente Eemsmond
Gemeentehuis te Uithuizen

21 december 2016

‘Ons gemeentehuis werd in de zomer van 2015 gecontroleerd vanwege wat wij “het torentje” noemen, boven de erker op de hoek van het pand. Dat was een “high risk element”. Mijn werkkamer ligt er pal onder. Ik werd op vakantie in Zweden gebeld door de gemeentesecretaris: “Je mag niet meer op je kamer komen. De hele bestuursvleugel is onveilig, maar jouw kamer mag zelfs niet meer worden betreden.” De hele uitbouw, die bovenaan uitmondt in het torentje, zou elk moment naar beneden kunnen kukelen.

‘Het deed me meer dan ik aanvankelijk gedacht zou hebben. Dat je je werkplek moet verlaten is tot daar aan toe, maar je denkt toch: gister liep ik daar zelf nog, en kennelijk met gevaar voor eigen leven. En…