De maand van de filosofie vindt elk jaar plaats in april. Ook in Noord-Nederland zijn er activiteiten, lezingen en filosofische cafés. Noorderbreedte zet op een rij waar en wanneer u in gezelschap kunt filosoferen, op (andere) ideeën gebracht kunt worden of rustig de hersenspinsels van uw mede-denkers kunt aanhoren.

Verbeelding aan de macht

Zoals elk jaar benoemt de organisatie achter de Maand van de Filosofie in april een hoofdthema, in 2018 is dit: ‘Verbeelding aan de macht’. De ondertitel bij het thema luidt: ‘vijftig jaar na mei ’68’ en verwijst naar het revolutionaire jaar 1968, een jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Dit uitte zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Vijftig jaar na dato wordt tijdens de Maand van de Filosofie de balans opgemaakt: ‘wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?’

Het jaarlijks terugkerende essay werd dit keer door Femke Halsema geschreven. Het essay, getiteld Macht en Verbeelding, is voor € 4,95 verkrijgbaar bij de boekhandel.

Ook wordt elk jaar de Socrateswisselbeker uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen. De prijs wordt dit jaar op zaterdag 7 april uitgereikt in Nijmegen, bekijk hier de longlist en de shortlist voor deze prijs. De huidige Denker des Vaderlands René ten Bos blijft (zoals gebruikelijk) nog een jaar aangesteld.

Filosoferen bij nacht (Groningen en Leeuwarden)

Op veel plekken in Nederland worden er Nachten van de Filosofie georganiseerd – bekende en minder bekende filosofen uit binnen- en buitenland houden lezingen, gaan in discussie, verwonderen zich, bieden inzichten en ideeën en filosoferen (dat alles vaak samen met het publiek). In het noorden kunt u terecht bij de Groningse Nacht van de Filosofie en bij de Nacht van de Filosofie Fryslân.

Groningse Nacht van de Filosofie vrijdag 13 april (tickets) in het Groninger Forum.

 

Binnen het thema Online/Offline worden er lezingen gehouden door: Eva Meijer, Daan Evers, Menno de Bree, Miriam Rasch, Maxim Februari, Hans Schnitzler, Marjan Slob en vele anderen.

“We dagen bekende wijsgeren en vakfilosofen uit te vertellen over offline zijn in een wereld die altijd online is.”

Nacht van de Filosofie Fryslân zaterdag 21 april (tickets) in Blokhuispoort Leeuwarden.

Marli Huijer, Frank Meester, Jannah Loontjens, Ger Groot, Dimitri Goossens en vele andere denkers gaan in op het hoofdthema van de Maand van de Filosofie: Verbeelding aan de macht.

“Ontdek hoe je door maken en bewegen je verbeelding wakker roept. Ervaar zelf hoe waarneming, gevoel en gehoor impact hebben op je ideeën en je beeld van de wereld.”

 

Filosofische cafés

Kom gedachten uitwisselen in de verschillende filosofische cafés, die tijdens maar ook buiten de Maand van de Filosofie plaatsvinden.

10 april – Filosofisch café Philos Groningen (Schimmelpenninck Huys): Valt er over smaak te twisten? Over de objectiviteit van schoonheid door Daan Evers (universitair docent Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen)

10 april – Filosofiecafé Fryslân (Tresoar): Het antropoceen door René ten Bos (Denker des Vaderlands, filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen)

24 april – Filosofisch Café Drachten (Bibliotheek Drachten): Blijf de aarde trouw door Henk Manschot (emeritus hoogleraar van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht)

24 april – Filosofisch café Philos Groningen (Schimmelpenninck Huys): Verbeelding en gender door Hilde Hoving (theoloog/kunstenaar, was jarenlang werkzaam als docent filosofie en genderstudies theologie)

24 april – Filosofisch Café Hoogeveen (Willemskade 27 Hoogeveen): Antoine de Saint-Exupéry: humanist, schrijver en piloot door Niels Klinkenberg (docent architectuur en informatiemanagement)

Kinderfilosofie

zondag 8 april kunnen kinderen (in de leeftijd van 6 tot 13 jaar) in Werkplaats dbieb (Blokhuisplein 40 Leeuwarden) ervaren wat het is om blind te zijn, leren braille lezen en echo-locatie gebruiken zoals de vleermuizen dat doen bij de workshop Blind: als je wereld zwart wordt. Dinsdag 3, 10 en 17 april kunnen kinderen (in diezelfde leeftijdscategorie) drie lessen volgen over de toekomst bij de cursus Luchtkastelen bouwen.

Tijdens de middag vòòr de Nacht van de Filosofie Fryslân is er een jeugdprogramma (van 15:00 tot 17:00 uur) in de Blokhuispoort waar “jeugd” van 4 tot 104 jaar een nieuwe wereld kan realiseren met lego en maispops.

Lees in het boek Kinderlogica van Sabine Wassenberg (een van de boeken van de Socrateswisselbeker longlist) meer over filosoferen met kinderen. Ze schreef eerder twee educatieve boeken over filosoferen met kinderen: Ik zag twee beren filosoferen en Ik zag twee apen wetenschapen.

 

Lees meer over de Maand van de Filosofie.