Schildersvereniging De Ploeg bestaat honderd jaar. Bekend en minder bekend werk wordt op Landgoed Verhildersum in Leens tentoongesteld. Links ziet u 'Landschap met koeien en korenschoven' van Jan van der Zee.

In het Koetshuis van Landgoed Verhildersum te Leens is de bijzondere tentoonstelling ‘Kleurendrift’ met schilderijen van Ploegkunstenaars te zien.

Het verband De Ploeg werd in 1918 opgericht door een aantal Groningse Kunstenaars die zich wilden losrukken van de doctrine van de plaatselijke kunstacademie Minerva. Jan Altink gaf de groep een naam en Jan Wiegers introduceerde het Duits Expressionisme bij De Ploeg. sindsdien zou de experimenteerlust bij veel Ploegers lange tijd de boventoon voeren.

Het Groninger Expressionisme werd in de vooroorlogse jaren een begrip. Vanuit het Duitse Expressionisme was kleur het belangrijkste medium om stad en land uit te beelden. Op deze tentoonstelling ligt de nadruk op het landschap zoals dat in handen van de Ploegschilders veranderde in een wereld v…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.