Schildersvereniging De Ploeg bestaat honderd jaar. Bekend en minder bekend werk wordt op Landgoed Verhildersum in Leens tentoongesteld. Links ziet u 'Landschap met koeien en korenschoven' van Jan van der Zee.

In het Koetshuis van Landgoed Verhildersum te Leens is de bijzondere tentoonstelling ‘Kleurendrift’ met schilderijen van Ploegkunstenaars te zien.

Het verband De Ploeg werd in 1918 opgericht door een aantal Groningse Kunstenaars die zich wilden losrukken van de doctrine van de plaatselijke kunstacademie Minerva. Jan Altink gaf de groep een naam en Jan Wiegers introduceerde het Duits Expressionisme bij De Ploeg. sindsdien zou de experimenteerlust bij veel Ploegers lange tijd de boventoon voeren.

Het Groninger Expressionisme werd in de vooroorlogse jaren een begrip. Vanuit het Duitse Expressionisme was kleur het belangrijkste medium om stad en land uit te beelden. Op deze tentoonstelling ligt de nadruk op het landschap zoals dat in handen van de Ploegschilders veranderde in een wereld van kleur.

Het werk van de volgende Ploegkunstenaars is te zien: Wobbe Alkema, Jan Altink, Johan Dijkstra, Job Hansen, Jan Jordens, Ekke Kleima, George Martens, Henk Melgers, Alida Pott, Jannes de Vries, Hendrik Nicolaas Werkman, Jan Wiegers en Jan van der Zee.

Het Koetshuis van Landgoed Verhildersum is geopend van dinsdag tot en met zondag, 10:30 tot 17:00 uur.