“Drenthe was al heel vroeg onderdeel van een internationale gemeenschap”

‘De eerste foto van mij met een hunebed werd genomen toen ik vier was, mijn fascinatie ervoor zat er dus vroeg in. Hunebedden hebben iets mythisch. Ze zijn zo oud, de meeste ongeveer vijf- à zesduizend jaar, dat niemand precies weet wat hun functie was. Tot op zekere hoogte kan je dat wetenschappelijk onderzoeken, maar over de rest kan je slechts filosoferen. Mensen die ik spreek gaan er alle kanten mee op.

Sommigen denken dat hunebedden typisch Drents zijn, dat ze alleen hier voorkomen, maar dat is niet zo. Je vindt ze door heel Europa, je kan dus zeggen dat Drenthe al heel vroeg onderdeel was van een internationale gemeenschap. Een hunebed is pas een hunebed als er op z’n minst een deksteen op twee draagstenen gestapeld is. De meeste hunebedden werden waarschijnlijk gebruikt om conta…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden