Vlakbij mijn werkplek in de Blokhuispoort in Leeuwarden groeien brandnetels. En fluitekruid, en duizendblad, en veldzuring. Planten die een mens gewoonlijk geen bijzondere blik waardig keurt. Maar hier op de kleine luchtplaats van de voormalige gevangenis staan ze in keurig geschoffelde borders. Tussen de planten loopt een lusvormig pad, vanaf een verhoging klatert een watervalletje naar beneden.

Het is de ‘Honeysuckle Blue(s) Garden’ van kunstenaar en textielontwerpster Claudy Jongstra die tussen de strenge bajesmuren tijdelijk wortel mag schieten. In 2016 schrokken de Engelse keurmeesters van de prestigieuze Chelsea Flower Show zo van het idee van brandnetels in een tuin dat Jongstra er toen pardoes een vergulde zilveren medaille mee won. Elke Engelse tuinman zou een brandnetel on…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.