“De kunst is uitvinder van het woord landschap.”

‘Als kunstenaar werk ik in en met het landschap, de kunst is uitvinder van dat woord. Landschap bestond niet tot er ergens in de middeleeuwen een schilderijtje opdook van een horizon zonder een persoon op de voorgrond, de achtergrond deed er ineens toe. In de tijd dat ik werd opgeleid, in de jaren ’60 à ’70, veranderde de kunst het perspectief op landschap opnieuw, land art kwam op. Daarin maak je kunst met materialen uit het landschap op locatie. In plaats van het landschap af te beelden, verander je het. Dat is wat ik ben gaan doen: aan het landschap bijdragen.

Toen ik nog tweedimensionaal kunstenaar was, ik schilderde, constateerde ik dat er in het landschap veel tijden gevangen zijn. De vorm van het land is ontstaan in de ijstijd, terwijl de kerkspits uit de middeleeuwen komt. En h…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden