“Onze koeien gaan ’s ochtends het land in en vreten zich helemaal zat”

‘Een biologische boer boert gewoon zoals het hoort. Hoe dat anders is ten opzichte van een normale boer? Tja, dan krijg je van die rottermen door elkaar heen. Maar het komt erop neer dat bij ons alles in evenwicht blijft. Je hebt genoeg land om de koeien te weiden en wintervoer te winnen. De mest gaat weer terug op het land. We gebruiken geen kunstmest en het voer dat we kopen is ook biologisch geteeld.

We zijn een familiebedrijf met 120 melkkoeien, ik ben de vierde generatie die de boerderij heeft overgenomen, mijn zoons worden de vijfde. Twintig jaar geleden gingen we biologisch. Niet eens zozeer om morele redenen, we hadden gewoon genoeg land om het te doen. En doordat we biologisch gingen, werd ons melkquotum verruimd. In het begin werden we er geldelijk niet beter of minder van, m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden