Jori Wolf, landschapshistoricus & strategisch adviseur Nationale Parken, hoopt dat we in de toekomst weer harmonieus samen kunnen leven met de natuur. Hoe behalen we haar idealen? Kunnen wij zelf een steentje bijdragen? Scroll naar beneden en deel uw inzicht!

“Weten waar je vandaan komt, helpt om het beeld van de toekomst te verhelderen.” Jori Wolf blikt in haar essay “Gedeeld landschap” terug op een ver verleden. Vroeger maakte de mens deel uit van de natuur, die ons gaf wat we nodig hadden om te (over)leven. Door de jaren heen is natuur steeds verder van ons af gaan staan, in ons denken en in onze leefomgeving.

We denken en handelen nu alsof we helemaal los staan van natuur. Volgens Wolf speelt deze deling ook een rol in hoe we natuur ‘beheren’. Dit woord geeft immers al aan dat het deels gaat om beheersing, natuur begrenzen zodat het ons niet in de weg zit. Waarom hechten we waarde aan “wild” landschap, maar perken we het in zodra het “te” wild wordt – onze leefomgeving “binnendringt”? Hoe komen we weer in het reine met de weggestopte, g…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.