Nina van den Broek trekt door Noord-Nederland om voor Noorderbreedte bewoners van boerderijen te portretteren. In deze aflevering Hendrik Smeenge, die koeien houdt in Lieveren. Harry Cock maakte de foto.

‘Droge grond’, zegt Hendrik Smeenge. ‘Onder de zwarte bouwvoor zit zó’n laag kanariegeel zand.’ Hij strekt zijn armen totdat hij de spanwijdte van een zeearend krijgt en herhaalt: ‘Kanariegeel zand, tot op twee meter diepte.’

Hendrik Smeenge (1963) leidt me rond op zijn melkveebedrijf aan de Nijlandseweg in Lieveren, dat hij in maatschap met zijn vrouw Gre-An (1962) en hun zoon Roelof (1993) beheert. Een gezinsbedrijf van 130 melkkoeien, met verder jongvee en meststieren. Achter de boerderij ligt een aaneengesloten blok van 54 hectare. In 1979 vestigden Hendriks ouders zich vanuit Lieveren in deze veldontginning, die na de Tweede Wereldoorlog dankzij de kunstmest als landbouwgrond kon dienen.

‘Wij zaten midden in het dorp en de dertig hectare grond van ons bedrijf lag versnipperd over…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.