Ze heet ‘De Boer’ en lijdt onder de gevolgen van het moderne boerenbedrijf. In 2018 graaft Jantien de Boer voor Noorderbreedte een laag dieper in dat schrijnende gevoel van ‘landschapspijn’. Niet om zichzelf te kwellen maar op zoek naar verlichting.

Je wilt het niet, maar het gebeurt. ‘Kan ik niet gewoon alleen over landschapspijn vertellen?’ vroeg ik aan de redacteur van het televisieprogramma Buitenhof.

Dat kon niet. En ergens begreep ik het wel. Confrontaties leveren interessante televisie op. ‘Wie willen jullie dan nog meer uitnodigen?’, vroeg ik. ‘VVD-landbouw-woordvoerder Helma Lodders’, zei de Buitenhof-redacteur.

Oef.

Ik weet dat het niet stoer is om te bekennen, maar de hele week sprak ik geestelijk tot mevrouw Lodders.

Spittend in de tuin prevelde ik dat het huidige landbouwsysteem tegen zijn grenzen aanloopt. Dat we nu evenveel koeien hebben als zestien jaar geleden maar dat die veestapel nu wel 33 procent meer melk levert. ‘En dat kun je aan het landschap zien’, hield ik de denkbeeldige Helma Lodders voor.

We verdi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.