Jan-Hendrik Bakker is filosoof en schrijver. Hij publiceerde onder meer de boeken Welkom in Megapolis, Grond en In stilte. Voor Noorderbreedte geeft hij in een essay antwoord op de vraag 'Van wie is het landschap.'

Meepraten over dit essay? Volg deze link!

Tweeduizend jaar geleden zou niemand op de gedachte gekomen zijn dat de grond waarop wij leven, de lucht die wij ademen en het water dat wij drinken handelswaar zijn. Nu is dat idee eerder gemeengoed dan dat het ons nog kan verbazen. Voor land, gezonde lucht en water moet betaald worden, waar een paar duizend jaar eerder de overvloed zo groot was dat betalen niet vanzelfsprekend was. Vroeg in de achttiende eeuw Jean-Jacques Rousseau zich nog af wie toch de eerste mens was die op de gedachte was gekomen om het stukje grond waar hij op dat moment op stond tot zijn eigendom te verklaren, nu zijn beleggingen in grond een van de lucratiefste vormen om je geld te vermeerderen. Bouwgrond, agrarische grond, natuurgrond – vooral met de eerste soort valt…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.