Feiten over de aardbevingsellende heb je in vele soorten en maten. Uiteindelijk geldt vooral of je kompas goed werkt en je hart groot genoeg is. Een persoonlijke column.

Het is 29 juni en mooi weer buiten. In een fraaie kerk, nu kantoor/vergaderzaal gaan experts en een enkele bewoner met elkaar in debat. Dit is een Critical Review over Cultureel Erfgoed  in opdracht van de Nederlandse Coördinator Groningen om de aanpak van de aardbevings problemen scherper te krijgen.

Een constructeur vindt dat bewoners en beslissers vooral naar de feiten moeten kijken. Zij weten welke constructies wel of niet tegen bevingen kunnen. De bewoners beginnen bij hun eigen verhaal: zij hebben gezien wat er gebeurde toen het beefde en zij worden zwetend van de nachtmerries wakker in hun bed. Zij kennen hun huis toch het beste nietwaar? Wetenschappers vertellen de ‘feiten’ uit hun eigen domein. Een vakgebied met doorgaans ook al behoorlijk strakke afbakeningen. Een architect z…