De Schildjers werken hard aan de toekomst van hun dorp. Daarbij krijgen ze hulp van een bekende, internationaal actieve architect. Maar met de versterkingsoperatie on hold staat het leven weer stil. De aanhoudende onzekerheid is het ergst, zeggen de dorpelingen.

Met de buurtbus, niet te verwarren met een belbus, kom ik ’s ochtends aan in een verlaten Overschild. De meeste bewoners zullen naar school of werk zijn. Door de straffe wind is het net niet warm onder de wolkeloze lucht. De bus stopt bij de kruising van de Graauwedijk en de Meerweg/Kanaalweg; het hart van Overschild. Binnen een steenworp van dit kruispunt staan maar liefst drie rijksmonumenten. Zo is naar links de Windlust te zien, een oude korenmolen.  Het diverse huizenbestand voorziet de erkende monumenten van een typisch Groningse context. In het zonlicht is de rustieke sfeer bijna tastbaar. Maar niet zo tastbaar als de gevolgen van de aardbevingen. Huizen staan scheef, in de muren zitten scheuren; hier en daar staat een ‘te koop’ bordje.

In dorpshuis De Pompel, ooit een basisscho…