Tot 23 september is in museum Belvédère is de 25ste fotomanifestatie van Noorderlicht te zien. De manifestatie In Vivo, latijn voor ‘in leven’, gaat over de natuur en natuurbeleving. Noorderlicht heeft hiervoor het werk van dertig fotografen uit elf landen geselecteerd. De fotomanifestatie is vervlochten met de tentoonstelling Oase Oranjewoud waarbij hedendaagse kunstenaars de natuur eren in verschillende disciplines. Merel Melief neemt een kijkje.

Wie de parkeerplaats bij het museum Belvédère in Heerenveen op rijdt, komt terecht in het romantische landschap van Oranjewoud: wilde bloemen, rijen statige bomen en een water vol lelies. Het geheel wordt onderbroken door het strak vormgegeven gebouw van Eerde Schippers, dat ondanks de contrasterende vorm het landschap om haar heen versterkt. In één oogopslag laat het zien hoe wij als mens de natuur beïnvloeden, een betere plek voor een tentoonstelling die je aan het denken zet over de natuur kun je niet bedenken.In de verschillende ruimtes zijn de foto’s met hedendaagse kunst gecombineerd, daardoor heeft elke ruimte zijn eigen dynamiek. In de beste ruimtes gaan de verschillende werken met elkaar in gesprek. Zoals de ruimtelijke kunst van Jet van Oosten en Dineke Oosting, de gehaakte s…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.