‘Ik beleef het landschap vanaf het ijs gewoon anders dan vanaf het land.’

“We staan hier bij de Aldfeart in de buurt van Poppenwier, in de winter is dit een van de eerste plekken in Fryslân waar geschaatst kan worden. Het klinkt misschien gek, maar ook in de zomer ben ik bezig met het ijs.

Ik ben ijsmeester bij De Friesche IJsbond, een organisatie die zich inzet voor de schaatssport. Ik vind het fantastisch om van kerktoren naar kerktoren te kunnen schaatsen, ik heb Fryslân er op een nieuwe manier door leren kennen. Ik beleef het landschap vanaf het ijs gewoon anders dan vanaf het land. Het liefst zwerf ik schaatsend door de provincie.

Maar dat zwerven kan pas als het ijs ook op cruciale plekken sterk genoeg is. Onder bruggen zoals deze bijvoorbeeld, maar in steden en dorpen is het nog belangrijker. In Fryslân hebben we 22 IJswegencentrales (IJWC’s) die sam…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden