‘Ik heb geschiedenis gestudeerd en daarna een tijd voor de klas gestaan, maar daar kon ik niet aarden. Toen ben ik op wereldreis gegaan. Bij terugkomst wilde ik iets doen wat ik leuk vond en wat hielp om de rekeningen te betalen.

Samen met een vriend zette ik een Free Walking Tour uit in Leeuwarden, voor toeristen. Dat soort gratis tours, waarbij de gidsen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen, heb je over de hele wereld, vooral in grote steden. Kijk, Leeuwarden is geen Parijs maar het is wel een mooie stad. Toevallig de stad waar ik woon.

In het begin deden we iedere zaterdag een tourtje, ik de ene week, hij de andere. We deden dat als hobby en waren blij wanneer er meer dan vijf mensen kwamen opdagen. Tegenwoordig komen er tussen de 20 en 60 man af op een openbare wandeling, natuurlijk ook omdat Leeuwarden dit jaar de culturele hoofdstad van Europa is.

Om zoveel mensen een goede tour te kunnen bieden hebben we een pool van vijftien gidsen. In het begin deden we alle tours in het Engels, tenzij er een volledig Nederlandstalige groep was. Nu bieden we tours aan in het Nederlands, Engels en Duits. De gidsen die Duits als moedertaal spreken krijgen de meeste fooi, Duitse toeristen blijken behoorlijk gul. We hebben trouwens ook Friestalige gidsen, dus op verzoek kunnen we ook tours in die taal aanbieden.

De Eiffeltoren van Leeuwarden is natuurlijk de Oldehove, maar mijn favoriete plekje om te laten zien is de muurschildering op Café de Brasserie. In de schildering zie je onder andere een familiestamboom, mensen die benieuwd zijn naar de details moeten maar eens met een van onze stadswandelingen mee, maar ik verklap alvast dat eruit op te maken valt dat alle Europese vorsten van origine Leeuwarder zijn.’

Trefwoorden