‘Veel imkers houden alleen bijen om geld te verdienen in de fruitteelt, bijen zorgen immers voor de bestuiving van planten. Of de imkers proberen zoveel mogelijk honing te winnen, ook om uiteindelijk mee te verdienen. Ik niet, ik ben imker puur uit hobby, vind bijen mysterieuze beestjes en vind het interessant om te zien wat ze doen als je ze met rust laat. Ik wil de bij de bij laten en oogst alleen het overtollige honing. Vroeger had ik ze in de tuin staan, maar op gegeven moment werden ze agressief, nu staan ze in een veldje op tien minuten rijden. De laatste tijd doen ze weer wat liever, dus misschien kunnen ze binnenkort terug de tuin in.

Bijen maken in de zomer honing zodat ze de winter kunnen doorkomen. Als het buiten koud wordt vormen ze een tros met de koningin in het midden. De buitenste bijen, ze worden maximaal een maand oud, brengen dan continu honing in de tros zodat iedereen daar kan eten en blijven wapperen. Dat laatste doen ze om de koningin op een vaste temperatuur te houden, 42 graden om precies te zijn. In maart kan de koningin weer vrij rondlopen en eitjes leggen, nieuwgeboren bijen kunnen planten gaan bestuiven en honing maken en zo kan de cirkel opnieuw beginnen.

Zonder die bestuiving groeit er geen groente en fruit meer, bijen zijn dus ook heel belangrijk voor ons. Twee jaar nadat de bij uitsterft, sterft de mens uit. Dat is een harde stelling, maar ik denk dat er een kern van waarheid inzit. In China proberen ze nu bijen na te bootsen in bijvoorbeeld de fruitteelt door met stampertjes zaden aan te drukken, maar voor het werk dat een bij in een dag doet hebben ze met die technologie nog vijf dagen nodig. Die bij hopt van bloem naar bloem, die is veel efficiënter dan een mens met een stampertje.’

Trefwoorden