Wie denkt dat 3D iets typisch van deze tijd is, heeft het mis. Al halverwege de 19e eeuw werden de eerste virtual reality foto’s gemaakt. een camera met twee lenzen maakte dubbelbeelden en met behulp van een speciale bril kon je echte diepte ervaren. Gelukkig zijn er een aantal prachtige beelden van Groningen – van meer dan 100 jaar geleden!- bewaard gebleven. Dichterbij het verleden van je stad kom je niet. Ervaar hoe de hedendaagse fotograaf Marieke Kijk in de Vegte naar deze unieke beelden kijkt: naar het reilen en zeilen op de markt, het opbouwen van de kermis en de prachtige oude binnenstad. En hoe zijn het eigenlijk zijn om anno nu een stereofoto te maken?

Na de lezing kun je Groningen in 3D- De stad in stereofoto’s beleven in het Noorderlijke scheepsvaartmuseum (nog t/m 21 oktob…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.