‘Ik mediteer graag in de openlucht, op de een of andere manier lijkt het alsof de natuur altijd mediteert, je kan er makkelijk in meegaan. Als je binnen zit, ben je erg afhankelijk van de ruimte. In een geordende kamer, waar het netjes is, is mediteren prima te doen. Maar als je net gekookt hebt of zo, en er liggen nog overal spullen, dan voel je dat.

Ook in de natuur mag het natuurlijk niet te druk zijn om goed te kunnen mediteren, het Stadspark in Groningen is wat dat betreft ideaal. Er zijn weinig mensen maar wel bomen en dieren. Wanneer de energie van een omgeving goed is, zie je dat er veel dieren naartoe gaan. Ze kunnen je helpen een geschikte plek te vinden.

Er zijn veel vormen van meditatie, maar uiteindelijk komt het er bij hen allen op neer dat je probeert je lichaam en geest zo stil mogelijk te krijgen. Daardoor kan je jezelf openen voor andere dingen in je bewustzijn, het helpt op die manier bijvoorbeeld om onverwerkte trauma’s naar boven te halen om ze alsnog te verwerken. Dat is een langetermijneffect, maar voor de korte termijn helpt het ook. Na een meditatiesessie voel ik alles beter, ik heb meer aandacht voor dingen. Een kopje thee is opeens veel lekkerder.

Om mijn bewustzijn bij mijn lichaam te houden tel ik mijn uitademingen tot ik bij tien ben, dan begin ik opnieuw. Wanneer mijn gedachten afdwalen, want dat gebeurt soms toch, merk ik dat meteen, omdat ik niet meer tel.  En wanneer iemand bewust ademhaalt, haalt hij ook beter adem. Dat is dan weer goed voor je lichaam in het algemeen. Mijn streven is om twee keer per dag te mediteren, ’s ochtends en ’s avonds, maar soms schiet er eentje bij in. Vergelijkbaar met tandenpoetsen, zeg maar.

Mensen die net als ik graag willen mediteren kunnen zich opgeven op zen.nl. Zo ben ik ook begonnen.’

Trefwoorden