De kracht van het Noorden schuilt in het collectief, dat is de belangrijkste conclusie uit het atelier ‘Zelfbewust Noord-Nederland' onder leiding van Enno Zuidema en Jan-Dirk Hoekstra. De resultaten van het project werden op 20 september gepresenteerd bij de tentoonstelling ‘Places of Hope’ in Leeuwarden.

Een voorbeeld van de kracht van het collectief vinden we vooral bij de energietransitie. Dan denken we snel aan grote wind- of zonneparken maar Zuidema en Hoekstra pleiten juist voor een decentrale aanpak. ‘Kenmerk van het Noorden is dat het bestaat uit vele erven, kleine gehuchten, kernen, dorpen, stadjes en steden. De mensen in die kernen bestaan uit initiatiefrijke gemeenschappen.’ Ze vergelijken het Noorden met een sterrenstelsel van grote en kleine sterren die allemaal op elkaar inwerken maar ook hun eigen baan volgen.

Als alle erven tot middelgrote dorpen zelfvoorzienend zouden zijn in de energievraag, dan heb je volgens het atelier in veertig procent van de energievraag van het Noorden voorzien. Bijkomend voordeel is dat dorpen of wijken de inkomsten kunnen inzetten voor de leef…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.