Regen op de radio? Binnenkort komt er een podcast op de site van Noorderbreedte. Opgenomen op de dijk bij de Waddenzee.

De regen striemt in brede vlagen naar beneden. Podcastmaker Martin Minkema en ik zoeken de luwe kant van de Waterschapsschuur op waar we enige bescherming hebben. Op de Westpolderdijk zouden we de Waddenzee zien, maar het waait zo hard dat de microfoon dan alleen maar wind doorgeeft. En dat is voor een podcast weinig boeiend.
Martin maakt voor ‘Atelier aan de Middendijk’ een podcast over de Westpolder. Omdat mijn boek (Schaduwkust) gaat over het leven van vier generaties boeren in deze polder aan de Waddenzee wil hij me graag interviewen. Bij voorkeur op locatie want dat hoort bij een goeie podcast.
We treffen elkaar bij Wongema in Hornhuizen waar we een kop geurige oranje soep krijgen – zacht als fluweel. Is het pompoensoep? Nee, deze is gemaakt van zoete aardappels vertelt de kok. Bij Wongema zijn ze even allemaal totaal into potatoes. Met als finale het aardappelfeest op 5 oktober.
Martin presenteert zijn werk vrijdag op dat aardappelfeest, dus we talmen niet en rijden na de soep linea recta naar de dijk. Het weer stribbelt tegen. Martin vindt het prachtig. Hij vertelt aan de microfoon hoe striemende regen op de dijk eruit ziet voor hij de microfoon op mij richt. Ik vertel in 20 minuten wat mijn jarenlange research aan inzichten over de toekomst van dit gebied heeft opgeleverd. Op de achtergrond luisteren de schapen toe . Als om voor de luisteraars te bevestigen dat dit een echte reportage op de dijk is blaten ze nu en dan.  Martin richt verheugd de microfoon naar de dieren.

Deze podcast wordt eerst gepresenteerd op het aardappelfeest. Daarna gaat hij door het leven als radioreportage bij de VPRO en tenslotte wordt het een podcastroute – een vrij kunstwerk dat beluisterd kan worden door wandelaars die de Westpolder verkennen aan de hand van zijn route.

Dat is net iets voor Noorderbreedte-lezers, denk ik. Ons thema, landschap en leefomgeving, leent zich misschien wel goed voor deze vorm van ‘slow journalism’. Wandelen terwijl informatie over route en gebied in je oor gefluisterd worden. Ik vraag hem of we de podcast ook mogen plaatsen op de website van Noorderbreedte. Het zou de eerste zijn, want we hebben nog geen ervaring met podcasts. Martin gaat zijn best doen. Dus wie weet kan ik binnenkort dit schapenrijke verhaal op de dijk met alle Noorderbreedte-lezers delen.