Maarten Hajer verzorgt op 9 november samen met Adriaan Geuze de Jan Abrahamse-lezing. Hij schetst daar een utopie van het Noorden in 2048. Noorderbreedte interviewt hem over de toekomst van het Noorden en de kracht van de verbeelding.

Optimisme over de toekomst is geen vanzelfsprekendheid. Ja ooit, in de jaren zestig misschien, toen geloofden we dat het allemaal beter kon: geen oorlog maar liefde. Maar nu, met klimaatverandering en de groeiende ongelijkheid, mogen we al blij zijn als we blijven bestaan. Toch? Maarten Hajer, hoogleraar en voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, denkt daar toch echt anders over. ‘Het mooie van de toekomst is dat wij haar zelf kunnen vormgeven en ik denk dat het in principe beter kan’, zegt hij in de Urban Futures Studio aan de Universiteit van Utrecht. ‘De 21ste eeuw kan nog steeds de beste eeuw ooit worden, maar ook de meest dramatische ooit. Het is in wezen aan ons.’

Hajer is ook curator van de tentoonstelling Places of Hope, onderdeel van Leeuwarden Culturele H…