Als de Nederlandse regering het vertrouwen van de Groningers wil terugwinnen, moet zij hen met hulp van experts hun ruimtelijke identiteit laten formuleren. Dat betogen Goffe Jensma en Kevin van der Schoor.

Onlangs was er opstand in  ’t Zandt. De NAM had in het dorp een karakteristiek huis onversterkbaar verklaard en wilde het afbreken. De eigenaren waren netjes uitgekocht en de sloper was besteld. Maar het nieuws lekte uit en een post op Facebook genereerde zo veel tegenstand dat de NAM haar voornemen moest opgeven. Het huis – een eind-negentiende-eeuwse rentenierswoning – bleef staan. Het dorp had gesproken!

Discussie over aardbevingsschade behelst veel meer bestaat dan alleen de belangen van de bewoners/eigenaars van een huis aan de ene kant en die van de NAM aan de andere kant. Het bericht op Facebook maakt een heel andere vorm van schade zichtbaar, namelijk schade aan de gedeelde leefwereld van de Groningers.

De NAM, zo zou je kunnen concluderen, handelt aardbevingsschade op individ…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.