Nu de crisis voorbij is lopen we het risico dat alle grond naar de hoogste bieder gaat, tot zelfs de laatste snippers openbare ruimte privébezit zijn. Maar de Groningse wijk Hoornse Meer bewijst dat een zorgvuldig ontworpen publieke ruimte belangrijk is voor de hele stad.

Een stalen geraamte houdt twee netten van zeer grote omvang in een hoek van 120 graden, daar waar het Van Starkenborghkanaal vanuit westelijke richting rakelings langs het Zernikecomplex van de Rijksuniversiteit en enkele buitenwijken scheert. Honderden licht- en donkergrijze plaatjes die in de mazen van het net hangen, vormen een geometrisch patroon en creëren een besloten ontmoetingsplaats. Als een eerbetoon aan de openbare ruimte, zo kun je dit door architect Gunnar Daan ontworpen kunstwerk zien, dat dateert van 1990, toen de stad Groningen 950 jaar bestond. Links een eigentijds straatprofiel, rechts een klassieke zuilengalerij, de stoa langs marktpleinen en straten waar de oude Grieken hun debatten voerden en naar lezingen luisterden.

Met enige fantasie is de sprong van het oude Gr…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.