De presentatie van de Groninger Scheurkalender werd overlopen door publiek. Wat maakt mensen zo gretig om die liefde voor het landschap te delen?

Kom NIET naar de presentatie van de Groninger Scheurkalender, zei Hent Hamming in het Dagblad van het Noorden van woensdag. Zijn invloed is niet groot: het zag zwart van de mensen voor het Gasunie-gebouw. Buiten deed de zon nog een dagje haar uiterste best om de zomer vast te houden. Toch waren de mensen gretig om binnen te komen; ze dromden samen bij de portier waar ze na het tonen van hun rijbewijs of paspoort de Apenrots mochten betreden.
Waarom thuisblijven er is toch ruimte genoeg in het Gasunie-gebouw, dacht ik nog. De entree is zo ruim dat er wel vijfhonderd mensen in passen. En ook al is het er druk, door de planten (wat zijn die groot geworden in de 25 jaar dat het gebouw er staat!) en het water dat als een hartslag langs de verdiepingen en trappenhuizen klatert, is de sfeer rustigmakend. Maar de zaal waarin ik de mensen mocht verwelkomen had slechtst 250 stoelen. En daar raakten we aan een harde grens. Alle stoelen waren bezet.
De bezoekers waren licht gespannen: ze hadden een foto ingestuurd en waren benieuwd of die in de Scheurkalender 2019 was opgenomen. Drie op de vier Groningers zou worden  teleurgesteld: maar liefst 1352 mensen hadden foto’s ingestuurd en er was slechts plek voor 320 beelden. Dat wist ik. En dat wist iedereen. Toch was het een enorm drukke en blije bijeenkomst.

Wat is hier voor bijzonders aan de hand?

De Groninger Scheurkalender raakt duidelijk een gevoelige snaar. Ik heb er geen wetenschappelijk bewijs voor, maar volgens mij heeft dat te maken met liefde. Niet de liefde tussen mensen maar de liefde tussen mens en zijn omgeving. Kijk maar naar de foto’s in de Scheurkalender en je ziet een patroon: fraaie open landschappen, weidse vergezichten, gave luchten, prachtige kerkjes, grote en kleine – mooie en lelijke – gebouwen, fietsen,  gekke details uit onze leefomgeving, dieren, planten en soms ook mensen. Bekende plekken in licht gevangen door een bewoner die net even anders kijkt. Hent Hamming, de bedenker en faciliteerder van de kalender, heeft het goed aangevoeld: Groningers houden van hun landschap en dat delen ze graag met elkaar.

Elke dag weer scheuren de Groningers zich met genoegen naar een volgende foto van hun eigen leefomgeving. Wij van Noorderbreedte herkennen dat: ook wij opereren vanuit liefde voor het landschap. Daarom zijn we partner geworden van de regionale scheurkalenders (er is er ook een Drentse Scheurkalender en een van Overijssel; de Friese versie kwam dit jaar nog niet rond, maar hopelijk volgend jaar wel).

Omdat Noorderbreedte meewerkt aan de regionale scheurkalenders kunnen onze abonnees de kalender met twee euro korting en zonder verzendkosten hier bestellen.

Ineke Noordhoff