“Veel mensen worden depressief aan het begin van de herfst, ik heb dat gevoel wanneer het voorjaar voor de deur staat. Ik kan de opkomende sneeuwvlokjes niet meer zien”

‘Ik ben gek op wandelen in de natuur, dat is me met de paplepel ingegoten. Ik ging met m’n vader altijd naar de Hortus in Haren, wilde van hem de naam van ieder bloempje weten en er even bij stilstaan. Met mijn eigen kinderen wandelde ik ook veel, bijvoorbeeld door de dennenbossen met mijn zoon. Maar zij waren minder geïnteresseerd in waar ze precies langsliepen. Dan wees ik ze op iets en zeiden ze: ‘mooi bloempje mam.’ Daarna liepen ze vlug door.

Sinds een paar jaar ben ik nagenoeg blind: ik zie alleen nog maar licht en donker. Mijn visie wordt langzaam slechter, vorig jaar zag ik nog schimmen maar zelfs dat is nu voorbij. Mijn grootste angst is dat ik binnenkort ook geen licht meer zie, dan wordt het helemaal lastig. In het begin vond ik het heel moeilijk om met het verlies van mijn …

Trefwoorden