“Ik neem zelf soms een beetje meel mee naar huis om er pannenkoeken van te bakken”

De rol van een molen is tegenwoordig vanzelfsprekend anders dan vroeger, mensen kunnen hun meel en bloem ook bij de Jumbo halen. En bij sommige poldermolens hier in Friesland, die ergens midden in de weilanden staan, voelt eigenlijk niemand zich nog betrokken. Molens in Friese dorpjes daarentegen, zoals de onze hier in Sumar, zijn een belangrijk onderdeel van het dorp. De gemeente heeft er nog niet zo lang geleden spotlights omheen gezet, ’s avonds wordt-ie nu helemaal mooi verlicht. En toen de molen laatst 150 jaar bestond, liep het hele dorp uit om feest te vieren, die mijlpaal leefde echt.

Om een molen in goede staat te houden moet je hem laten draaien, anders gaat hij binnen de kortste keren ten onder. Met een groepje van vijf man zorgen we iedere zaterdag dat dat gebeurt, we maken…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts € 45 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden