Adwin de Kluyver kijkt terug naar het jubeljaar LF2018. Hij herinnert zich nog het Rotterdamse jaar als Culturele Hoofdstad, 17 jaar geleden en trekt een parallel.

De eerste keer dat ik actief een Culturele Hoofdstad van Europa beleefde was in 2001. Ik woonde in Rotterdam en werkte voor de kunstredactie van het Rotterdams Dagblad. Het was een druk jaar. Het motto van R2001 was ‘Rotterdam is vele steden’, dat weer was uitgewerkt in tien subthema’s, vertaald in vijfhonderd evenementen. Ik zag iedere week zo’n drie tot vier voorstellingen. In Museum Boijmans Van Beuningen hingen werken van Hieronymus Bosch en Pieter Bruegel de Oude. Er was een spannende architectuurroute langs gewone woonhuizen. Het Womex-festival kwam naar de stad.

R2001 was goed voor het zelfvertrouwen zei iedereen meteen na afloop, de stad had zich kunnen manifesteren als metropool, Rotterdam was niet alleen economie maar ook cultuur, het was de kroon op de wederopbouw. Toen l…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.