Adwin de Kluyver is schrijver en woon in Leeuwarden. Voor Noorderbreedte beschouwt hij Leeuwarden-Fryslân 2018.

Er liepen reuzen door Leeuwarden en ik liep ergens ver weg. Terwijl een buitenproportionele duiker, meisje en hond ergens in het Friese aan een kraan bungelden, zag ik aan de andere kant van de oceaan een andere vorm van schaalvergroting. De roodborstjes hadden hier een forsere omvang, de natuur heette hier wildernis en had een oppervlakte die overeenkwam met een, twee of drie keer ons land. In een jaar vol cultuur zat ik even in de natuur, hoewel dezelfde reuzen hier vorig jaar toevallig ook waren geweest.

Hoeveel kunst kan een mens aan? In het Culturele Hoofdstadjaar slaat de artistieke vermoeidheid soms weleens toe. De programmakrant van Leeuwarden Fryslân 2018 staat zo vol dat al die exposities, locatievoorstellingen en festivals nauwelijks te behappen zijn, zowel fysiek als geeste…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.