Ploegende trekkers met de zeedijk op de achtergrond. Een passend decor voor de opening van Bildtstars en Eigenheimers afgelopen 28 november. Deze beleefroute langs de Friese waddenkust is een ode aan dit landschap en de aardappelteelt die hier zo kenmerkend is.

De route voert je langs boerderijen met indrukwekkende fotoportretten. Midden in het landschap hoor je de persoonlijke verhalen van de aardappelboeren die met passie en kennis dit land bewerken.

Voor de gelegenheid heb ik mijn vader mee genomen, aardappelteler onder het Lauwersmeer. We genieten van de rit. Al had mijn vader graag wat meer tijd gekregen om te ‘boerkjen’. Even in de schuur kijken bij het aardappels sorteren en een praatje maken met de boer over de opbrengst en het weer. Maar we moeten weer verder, door de regen en de snijdende wind. Sense of place wil met dit project een brug slaan tussen aardappeleter (consument) en aardappelteler (producent) en daar kunnen we ons allebei in vinden. We kijken dan ook uit naar het vervolg van de route. In 2019 komen er nog m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.