Ploegende trekkers met de zeedijk op de achtergrond. Een passend decor voor de opening van Bildtstars en Eigenheimers afgelopen 28 november. Deze beleefroute langs de Friese waddenkust is een ode aan dit landschap en de aardappelteelt die hier zo kenmerkend is.

De route voert je langs boerderijen met indrukwekkende fotoportretten. Midden in het landschap hoor je de persoonlijke verhalen van de aardappelboeren die met passie en kennis dit land bewerken.

Voor de gelegenheid heb ik mijn vader mee genomen, aardappelteler onder het Lauwersmeer. We genieten van de rit. Al had mijn vader graag wat meer tijd gekregen om te ‘boerkjen’. Even in de schuur kijken bij het aardappels sorteren en een praatje maken met de boer over de opbrengst en het weer. Maar we moeten weer verder, door de regen en de snijdende wind. Sense of place wil met dit project een brug slaan tussen aardappeleter (consument) en aardappelteler (producent) en daar kunnen we ons allebei in vinden. We kijken dan ook uit naar het vervolg van de route. In 2019 komen er nog meer portretten bij langs de Waddenkust, van Noordoost-Friesland helemaal tot in Groningen en Duitsland.
Meer over Bildtstars en Eigenheimers:

Bildtstars en Eigenheimers trapt af met tien reusachtige portretfoto’s van lokale aardappelboeren langs de waddenkust van Noordoost-Friesland. Vanaf boerderijdaken, schuren en muren turen zijn over het land dat ze bewerken. Welk verhaal willen zij vertellen over dit landschap? Over hun leven, hun werk en hun liefde voor de aardappel? Ontdek het op locatie – met de kop in de wind en op eigen tempo – aan de hand van de routeapp. Voortaan schep je niet alleen een frietje of een aardappel op je bord, maar ligt er ook een prachtig verhaal bij.

Fotograaf Linette Raven

Alle aardappelboeren en hun families zijn geportretteerd door fotograaf Linette Raven. Zonder poespas en volgens een krachtige ontwerpvisie: ‘Het landschap is de mensen en de mensen zijn het landschap’. Je moet die mensen alleen nog even leren kennen. Want wie de boer niet kent… tja, die weet het niet! De monumentale foto-installaties van Linette verbreden je blik op de Waddenkust en haar bewoners.

Portretten in beeld en geluid

Nog meer weten over de aardappelboeren? Download de gratis app Routes Friesland Style en kies de beleefroute ‘Bildtstars en Eigenheimers’ (www.friesland.nl/app). De route gidst je langs de tien fotoinstallaties en bevat audioportretten van alle boeren en hun families. De route start in Hallum en eindigt in Anjum. Op de fiets doe je er zo’n twee uur over, maar ook met de auto kun je de foto-installaties prima opzoeken en bewonderen.