‘Ik sta zeven dagen per week voor een Albert Heijn in de binnenstad van Groningen om De Riepe te verkopen, dat is de daklozenkrant van heel Noord-Nederland. Ik heb goed contact met de bedrijfsleiders van de supermarkt, ze vinden het niet erg dat ik bij hun voordeur sta. Ik gedraag me altijd netjes en dat is ook belangrijk, als ik dat niet zou doen, kunnen ze me wegsturen. Mijn eerste klanten komen vanaf 12 uur ’s middags, alleen in het weekend heb ik ’s ochtends soms ook kopers.

Mensen die geen eigen huis hebben, of in ieder geval geen eigen postcode, mogen De Riepe op straat verkopen, ikzelf zit dus ook in die situatie. Vroeger zat ik de hele dag in het park niets te doen en stiekem goedkope biertjes te drinken, tegenwoordig drink ik overdag niet meer omdat ik druk bezig ben met verkopen van de krant. Bijna almijn klanten zijn dames, en dames kunnen vanaf een paar kilometer afstand alcohol ruiken. Als ik gedurende de dag zou drinken, zou ik dus geen krant meer verkopen. Het helpt me echt om van de fles af te blijven.

Met het verkopen van de krant verdien ik mijn centen, sowieso in december, het Kerstnummer verkoopt extra goed. Daarnaast heb ik ook een hobby: ik schilder landschappen, gewoon uit m’n hoofd. Ik zat altijd in parkjes en zag dan hoe bomen en struiken eruitzien, dat heb ik onthouden. Mijn kunstwerken verkoop ik niet, ik wil er geen geld voor, maar soms geef ik een schilderij als cadeautje aan een stagiair bij De Riepe. Als ik mag kiezen, kom ik liever met een schilderij van me op de foto dan met een daklozenkrant. Okay?

Arjen houdt zijn achternaam om privacyredenen graag geheim

Trefwoorden