Terwijl ik dit schrijf wordt de laatste Noorderbreedte van het jaar gedrukt. In dit nummer kijken we terug op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. We zijn kritisch waar nodig: was het feestje niet al te Fries? Maar zien ook de mogelijkheden die cultuur biedt: het opent deuren die anders gesloten zouden blijven.

Denk bijvoorbeeld aan Maalkop, de succesvolle voorstelling van locatietheater PeerGrouP. De voorstelling maakt het vaak zware bestaan van een boer invoelbaar op een manier waar geen nieuwsbericht aan kan tippen. Daarnaast het zeer tot de verbeelding sprekende project Sense of Place waarin Joop Mulder je met andere ogen naar het landschap laat kijken.

Terugkijken op Leeuwarden 2018 leidde bij ons ook tot een moment van reflectie. We staan nu iets meer dan een jaar aan het roer van Noorderbreedte, doen we genoeg, bereiken we genoeg mensen? Het aantal abonnees heeft nog geen comfortabel niveau bereikt en het kan altijd beter. Toch kijken we met een goed gevoel terug op afgelopen jaar. We hebben het landschap op de kaart gezet, vijf mooie en inhoudelijke Noorderbreedte’s met zorg samengest…