De culturele hoofdstad voorbij, dat is het thema van het laatste nummer van het jaar. We kijken terug op 2018 waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. Het thema was 'Iepen Mienskip' maar hoe open was het culturele feest eigenlijk?

Leeuwarden en de rest van Friesland stonden volop in de belangstelling. Friesland stond opeens op nummer drie van de Lonely Planet. En tijdens grote evenementen, zoals het Reuzen-weekend, kon je over de hoofden lopen. Maar was het ook een succes als we de meetlat gebruiken die de Friezen zichzelf in het bidboek hebben opgelegd – namelijk een open gemeenschap?

Een greep uit het nummer:

  • Adwin de Kluyver reflecteert op een jaar lang recenseren van LF2018
  • Belangrijke spelers kijken terug op hun Culturele hoofdstad
  • Tsjomme Dijkstra schetst de betekenis van Lân fan taal
  • Pieter Sijpersma schreef een essay over de moedige strijd van Joop Mulder om zijn project Sense of Place te realiseren
  • Gijs van Rhijn en Mayke Zandstra verlaten hun keurige stadswijk voor een avontuur in een monumentale reuzenboerderij.